Brood bakken Recepten

No knead bread

Wij bakken wat af in ons keukentje. In de periode van thuisonderwijs, ben ik begonnen met brood bakken. Vele pogingen heb ik hiervoor ook gedaan, maar met weinig resultaat. Nu had ik echt de tijd voor het hele proces van kneden, rijzen, nogmaals kneden, rijzen.. Bakken… het No knead bread trok mijn aandacht.. weinig werk, laaaaange rijstijd.. moest wel goed zijn!

Al snel wilden mijn dochters mij helpen. Nu zul je denken, dat dit natuurlijk mag.
Alleen, heb ik de regel: ik wil eerst zelfs iets beheersen voordat ik anderen kan begeleiden. Dit geldt net zo goed voor koken en zeker voor een ‘nieuwe tak van sport’.

Al snel had ik het ‘No knead bread’ onder de knie. Een heerlijk simpel broodrecept. Het brood was voortdurend op voor ik er zelf maar een hap van kon nemen. Mijn oudste dochter gaf ik daarom de taak, om het brood te verdubbelen. Ze kreeg mijn recept en is flink gaan rekenen. Daarna mocht ze het deeg uiteraard gaan ‘maken’.

Ingrediënten no knead bread:

Voor een normaal brood voor ongeveer 2-3 personen zijn de ingrediënten:

 • 340 gram bloem
 • 90 gram volkoren tarwemeel
 • 1 gram gist
 • 8 gram zout
 • 345 gram lauw water

Andere benodigdheden:

 • een keukenweegschaal ik geef de voorkeur aan een analoge: die doet het altijd. Geen gezeur met lege batterijen
 • een precisieweegschaal voor de juiste hoeveelheden gist en zout. Cruciaal bij het bakken van brood. Als ik iets geleerd heb, is dat je niets hebt aan begrippen ‘een theelepel gist’. Iedereen heeft namelijk een andere theelepel (-:
 • Een grote afsluitbare kom. Of pan. Je deeg moet rijzen. Ik gebruik de glazen kom van de Kitchenaid.
 • een lepel om te roeren.

Bereidingswijze no knead bread:

Roer bloem, water en gist samen in een afsluitbare kom. Roeren, niet kneden. Want wat is nou een gekneed no knead bread? Dat is no no knead bread en als we daar aan gaan beginnen kunnen we alle principes wel overboord gooien.

Voeg nu het zout toe en roer nogmaals. Dek de kom goed af. Niet met een theedoek, maar met een deksel of folie. 

Tijd…

Time does the trick: je laat dit mengsel zo’n 12 uur fermenteren op het aanrecht. Oftewel, je doet he_le_maal niets. Dat kan ik wel hoor, haha! Mijn dochters kunnen dat ook trouwens.

Na die 12 uur, is het mengsel enorm gegroeid en dit is voor kinderen een heel leuk moment. Voor de ouders ook! Geef je kind een pollepel en laat hem of haar alles goed doorroeren. Of, nog leuker, met je blote handen laten roeren! Verwacht geen mooi stevig deeg, het is behoorlijk snotterig. Laat het nu nog 1 uur staan (dit kan een kind dus volledig zelfstandig. Tot hier!)

Ondertussen verwarm je de oven voor op 230 graden, maar als je oven niet hoger kan dan 220, is dit ook goed. 

Nu komt het:

Op de bodem van de oven, verwarm je een gietijzeren pan mee!

Na het voorverwarmen ( een uur is lang, maar dan is je pan door en door warm), haal je (zélf, dus niet je kind) de pan uit de oven, giet het mengsel in de pan, deksel op de pan en de pan terug de oven in.

Na 20 minuten komt er een spannend moment: haal de deksel eraf! Je ziet al echt een mooi robuust brood. Laat de temperatuur zakken tot 220 (als je oven al op 22 staat, haal je de deksel er na 25 minuten af en draai je de temperatuur niet terug.

Nu laat je het brood nog 15 minuten bakken. 

Je haalt de pan uit de oven, stort het brood (dat niet aankoekt, hoe fijn is dat) op een rekje en laat het afkoelen.

Heerlijk met een lik roomboter en vers geknipte bieslook!

Dit vind je misschien ook leuk...

2 Reacties

 1. Minke zegt:

  Dat ziet er leuk en lekker uit! Ik ga het gauw proberen. Maar kan ik het mengsel ook langer laten fermenteren dan 12 uur?

  1. Hai, jazeker. Hoe langer hoe lekkerder! Laat je weten hoe het is gegaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.