Overig

Waarom koken met kinderen?

Waarom is koken met kinderen zo leuk?

De leukste en eerlijkste gesprekken ontstaan bij ons aan het aanrecht. We kletsen alle belevingen van de hele dag door. Normaal als de kinderen uit school komen en ik vraag naar hun dag, krijg ik 1 woord zoals leuk/stom/saai. Als ik samen met de kinderen aan het koken bent, ontstaan de gesprekken vanzelf. Je hebt echt even tijd voor elkaar en je bouwt samen aan een lekkere maaltijd. Ondertussen leren de kinderen van alles.

Betrokkenheid

Als kinderen helpen met koken, zijn ze betrokken bij het proces. Ze leren wat smaken doen, wanneer je te veel of juist te weinig zout toevoegt bijvoorbeeld. Proberen is leren! Ze krijgen inzicht in hoeveelheden, lezen recepten, vragen wat ‘ml’ betekent en leren zo spelenderwijs weer wat bij.

Ze zijn megatrots als ze zelf een saladedressing in elkaar hebben geknutseld en papa zegt nietsvermoedend dat de sla zo heerlijk is!

Experimenteren

Bij ons is eten een soort smaak avontuur. Ze moeten alles proeven, maar hoeven niets op te eten. Zozo, dat klinkt makkelijk! En hoe zorg ik dan dat ze genoeg eten? Nou, ze lusten vrijwel alles. Dit komt heus niet alleen omdat ze helpen in de keuken, we hebben ook andere regels waardoor ze zich veilig voelen alles te proeven. Daarover zal ik later uitwijden.

Kinderen die zelf een beetje mogen meebepalen in de smaken van de gerechten, zullen nieuwsgierig zijn naar het resultaat. En dus proeven ze van alles.

Waardevolle momenten

Het is duidelijk, samen koken is voor ons een waardevol moment. Soms kunnen ze of willen ze echt niet helpen. En dat is prima. Maar meestal komen ze toch bij me staan om even te kletsen.

Helpen de kinderen altijd mee met koken?

Nee. Ze hebben ook weleens geen zin en dat is goed. En soms heb ik geen zin. Ik heb soms echt behoefte om alleen te koken, even mijn gedachten te laten gaan. Dit spreek ik uit en dat is altijd prima.

Meestal willen kinderen wel iets doen. Maar tafeldekken is ook een onderdeel en dat vinden ze ook heel leuk.

Verantwoordelijkheid

Voor het eten zorgen brengt een bepaalde mate van verantwoordelijkheid met zich mee. Zo denken ze mee aan een evenwichtige maaltijd met genoeg componenten zodat iedereen lekker eet. Wij eten vegetarisch. De kinderen hebben hier zelf ook voor gekozen. Dat kan prima met kinderen in de groei, maar je moet wel weten waar je dan je voedingsstoffen uithaalt.

Hoe betrek jij je kinderen bij de maaltijd?

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.