Keukenhulpjes

Passeerzeef of staafmixer

Een ouderwets instrument: de Passevite. Of roerzeef. Of spinaziezeef, passeermolen, passeerzeef, groentezeef, pureerzeef. Ik noem het een passeermolen. Volgens mij is er voor weinig keukengereedschap zoveel benamingen te bedenken als voor de Passe vite.

Als kleine meid kon ik niet wachten tot ik de pastasaus of soep mocht ‘doordraaien’ en ook hier is het een taakje die mijn dochters graag uitvoeren.

Inmiddels heb ik mijn passeermolen al 20 jaar. Toen ik op mezelf ging was dit een van de eerste dingen die ik aanschafte. Een goede pastasaus is bij mij, wat een aardappel is voor de gemiddelde 60 plusser. Onmisbaar!

Ik draai met regelmaat een lekker sausje of soepje in elkaar en die van mij is aan vervanging toe. Gelukkig ben ik bijna jarig, er komt een mooi exemplaar

op mijn verlanglijstje 🙂

Staafmixer of Passeerzeef

Ik verkies de Passeerzeef boven de staafmixer, zeker bij tomatensaus en soepen. De staafmixer mixt bijvoorbeeld de tomaten in een hoog tempo tot een soort wittig sausje, de passeerzeef maalt alles wat langzamer en vriendelijker door de gaatjes, waarbij de vezels behouden blijven. De saus krijgt een vastere structuur en doordat je, bij tomaten, erg lang over de velletjes draait, komt er een soort gelei vrij wat de saus fluweelachtig bindt.

Ook voor het malen van verse, gekookte spinazie wordt de passeermolen vaak gebruikt. Ik heb heel wat keukenmachines verspild, maar niets haalt het bij de passeermolen. Ook met babyvoeding. Je proeft meer, je hebt meer structuur en gevoel. Bij een staafmixer is alles direct glad. Soms prima, maar meestal, voor ons, niet. Ook appelmoes is toch echt het lekkerst uit de passeermolen.

Hoe werkt een passeerzeef

De passe vite wordt meestal geleverd met meerdere zeefjes. Zo kun je bepalen welke structuur je wil. Je zet de zeef op een pan of kom, je schept, meestal al gekookt of gesmoord groente/ fruit in de zeef. Dan begint het draaien draaien draaien. In de zeef blijft alles wat je niet in je saus/ soep/moes wil hebben over, de rest zit in de pan! Heeeeerlijk en smaakvol.

Vooral niet te snel stoppen met draaien.Duw de ingrediënten steeds weer richting de draaischijf en draaien maar. Dit vinden kinderen echt heel leuk om te doen.

Velletjes

Bij de passe vite blijven, na heel, heel lang draaien, uiteindelijk alleen de velletjes en pitjes over. Alle vitamientjes en vezels zitten naderhand in de pan. Bij spinazie blijf je zitten met een lege zeef. Alle spinazie is dan fijngedraaid in de pan gevallen.

Dit vind je misschien ook leuk...

3 Reacties

  1. […] een uur of 5, minimaal(!) is het de beurt aan de passeerzeef om een lekker sausje van de gesmoorde tomaten te maken. Kinderen dikke […]

  2. […] staafmixer of passeermolen (de laatste geniet mijn voorkeur, lees hier […]

  3. […] kinderen vinden dit zo heerlijk en zo leuk om samen te maken. De passeermolen is een regelrechte favoriet bij dit […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.