Overig

Hygiëne in de keuken, onze regels.

Voordat we gaan beginnen met koken, moeten de volgende zaken voor een optimale hygiëne in de keuken op orde zijn:

Het aanrechtblad moet brandschoon zijn

Wij hebben een natuurstenen aanrechtblad en ik wil dat hij glimt als een spiegel voor we beginnen. Zeker als je met kinderen kookt, is dit van belang. Er valt regelmatig iets van de snijplank en dan is het fijn om te weten, dat het aanrecht gewoon schoon is.

Tevens wil ik dat het aanrecht zoveel mogelijk leeg is. Less is more. Less troep is more werkruimte

Je wast je handen

Uiteraard. Met water én zeep. En minimaal 20 seconden. Deze droog je af aan een schone handdoek. Je controleert ook of je geen vuiligheid onder je nagels hebt zitten. Vooral bij kinderen kan dat nogal eens voorkomen.

Je maakt je haar vast

Zowel ik als mijn dochters hebben lang haar. Dat moet vast, ik heb geen zin om verloren haren terug te vinden in het eten.

Je draagt een schort

Oke.. dat gaat hier weleens mis. Maar, het is wel echt belangrijk. Meestal gebruik ik een schort om mijn handen af te vegen tijdens het koken. Daarna raak je het eten weer aan.

Kortom.. Elke keer een schoon schort. Al is het maar, om de kleding daaronder te beschermen 🙂

Is alles wat je wil gebruiken schoon?

Denk aan pannen, mesjes, snijplanken, borden, schalen. Niets zo vervelend om tijdens het koken iets af te moeten wassen. Dus.. check of alles schoon is!

Tijdens het koken hou je bovenstaande ook goed in de gaten. Zijn je handen nog schoon? Is er inmiddels troep (verpakkingen, groente afval) op je aanrecht beland? Ruim het op. En maak schoon. Tijdens het koken heb je altijd wel een momentje dat je moet wachten. Die kun je hier mooi voor benutten.

Afvalbakje

Last but not least: zorg dat je op je aanrecht een afvalbakje hebt staan. Ik bedoel niet, dat je je prullenbak op het aanrecht moet zetten. Er zijn vernuftige oplossingen te krijgen in allerlei prijsklassen, maar het kan prima een leeg champignonbakje zijn, als je maar een plekje hebt om je (gft) afval kwijt kan.

Waarom?

Zodat je niet per ongeluk met je handen aan de afvalbak zit. Daarom. Als je al deze zaken in acht neemt, dan zit het met de hygiëne in de keuken wel goed.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.