Overig

Brooddeeg kneden met kinderen

Omdat onze jongste dochter lactose intolerant is, eten wij meestal zelfgebakken brood. Het is geen straf, want als je een beetje handig bent geworden met broodbakken, is het erg lekker.

Er zijn verschillende methodes om brood te kneden:

Met de hand brooddeeg kneden

Dit is voor kinderen natuurlijk heel erg leuk: je gooit het deeg op een schoon oppervlak, maakt er een kuiltje in, schenkt daar het water in. In het water doe je de gist. Op het randje bloem, strooi je het zout. Zout en gist schijnen niet optimaal samen te werken als het direct tegen elkaar aan komt, vandaar. Nu ga je met je handen het gist door het water roeren, je neemt steeds een beetje bloem mee.

Als de bloem volledig opgenomen is door het water, onstaat er een deegsmurrie. Blijf kneden, kneden kneden. Dit is best zwaar werk en je moet zeker 20 minuten kneden voor je iets hebt dat op een deegbal lijkt (dit plakt dan ook niet meer zo erg).

En omdat mijn kinderen fase 1 wel leuk vinden, maar het kneden minder, gebruik ik liever de volgende methodes:

Met de broodbakmachine brooddeeg kneden

zorg dat je een broodbakmachine hebt met een ‘kneed en rijs’ stand. Die maakt een mooi deegballetje en dat rijst dan meteen op de perfecte temperatuur. Ideaal! Ik heb een oude broodbakmachine van mijn schoonvader, ik denk dat hij al zeker 15 jaar oud is. Hij werd door mijn schoonvader en nu door mij, uitsluitend gebruikt om te kneden en rijzen. Ik gebruik hem voor brooddeeg, maar ook voor pizzadeeg, of als ik ’s morgens uitgebreid wil bakken maar weinig tijd heb: dan stel ik de machine de avond ervoor in, zodat ik ’s morgens een deeg hebt wat al gerezen is.

Brooddeeg met een standmixer kneden

Je kan kiezen voor een spiraalkneder, of een andere standmixer. Ik heb een Kitchenaid Artisan en dat is echt mijn grote vriend in de keuken. Hij is duur, maar staat bijna dagelijks te draaien. Ik ben er heel blij mee!

Het grote voordeel van een broodbakmachine is natuurlijk, dat je alleen maar alle ingrediënten hoeft toe te voegen, op ene knopje drukken en je deeg + eerste rijs is klaar!

Maar.. het brooddeeg uit de standmixer vind ik net wat mooier worden, gladder, luchtiger. De standmixer heeft natuurlijk een stevige haak waarmee hij goed luchtig deeg kan produceren. De broodbakmachine heeft maar een klein haakje.

Al met al liggen de verschillen dicht bij elkaar en ik laat, als we samen brood bakken, mijn kinderen kiezen. Vandaag werd het de Kitchenaid. Na zo’n 10 minuten draaien op de laagste stand, haal ik de deegkom van de machine, mijn dochter legt een vochtige theedoek over de kom. Nu laten we het deeg een uurtje rijzen. Ik zet hem altijd op een warm plekje. in de zon voor het raam of in de buurt van de verwarming (niet óp de verwarming).

Na het rijzen kneed je kind het lucht uit het deeg. Dit lijkt tegenstrijdig, maar hoe beter je dit doet, hoe luchtiger het brood na de tweede rijs, en dan kneed je het er niet meer uit.

Bak jij weleens zelf brood? Hoe kneed jij het liefst? Of heb je een andere manier?

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.