Brood bakken Recepten

Breekbrood

Zo nu en dan (veel te weinig, want: lekker!) bakken wij zelf brood. Vorige week maakten wij een breekbrood. Als je dit eens zelf hebt gemaakt, wil je echt niets anders meer. Dit is zoveel lekkerder dan een breekbrood van de afbakafdeling bij de supermarkt!

Het recept voor het deeg voor ons breekbrood is:

  • 500 gram bloem
  • 300 gram water
  • 8 gram instant gist
  • 8 gram zout (gebruik hiervoor een precisieweegschaal zodat je op de 0,1 gram nauwkeurig kunt afwegen )
  • klont (ongeveer 15 gram) roomboter

Brooddeeg bereiden:

Je kan brooddeeg kneden op verschillende manieren.

Deze keer werd door de kinderen de ‘swingmachine’ oftewel de Kitchenaid gekozen.

Na het kneden, laat je het brood ongeveer een uur op een warme plek rijzen. In de broodbakmachine gaat dit vanzelf, ideaal!

Je verdeelt het deeg na het rijzen in stukken van 50 gram. Je kind kan dit misschien al zelf!? Nu heb je dus deeghompjes. Daar kneed je mooie balletjes van. Dit leg je nu in een springvorm, of brownievorm of gewoon op de bakplaat. Leg de bolletjes dicht tegen elkaar, zonder te proppen. Dan groeien ze tijdens de tweede rijs aan elkaar vast en heb je een breekbrood.

Als je dat lekker vindt, en de kinderen vinden dit héél leuk:

Zet een schaaltje water, schaaltje maanzaad, schaaltje sesamzaad klaar. Je kunt hierin variëren: denk aan geraspte kaas!

Doop, voordat je de bolletjes op de uiteindelijke bakplaat/ bakvorm legt, in het water en daarna in de zaadjes/ geraspte kaas.

Nu is het zaak dat je de broodjes laat rijzen, de tweede rijs. Kinderen vinden het reuzespannend om te zien hoe de broodjes groeien. Doe dit weer op een warm plekje met dezelfde vochtige theedoek.

Klaar voor de tweede rijs!

Na ongeveer een uur kunnen ze de oven in: deze heb je voorverwarmd op 220 graden. Na 18 minuten heb je heerlijke broodjes!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.