Hoofdgerechten Overig Tips

7 tips: wat kook je met de kinderen

Als je gaat beginnen met samen koken, is het best even zoeken wat je nu gaat doen met je kind. Je zet ze niet meteen met je scherpe snijmes aan je aanrechtblad natuurlijk.

Het is vooral belangrijk om samen plezier te maken.

Wil je wel samen koken maar heb je écht geen inspiratie?

Deze 7 tips gaan je helpen!

1. Tosti’s maken

Je kan natuurlijk een traditionele tosti maken met ham en kaas, of alleen kaas. Maar wat dacht je van een tosti chocopasta met banaan? Of pindakaas en banaan? Kaas met tomaat en pesto?

Niets is lekkerder dan experimenteren en wat is nou het ergste dat kan gebeuren? Dat je tosti-ijzer vies wordt. Nou, dan heb ik 2 manieren om dát te tackelen: gebruik een Panini grill, die is supermakkelijk schoon te maken! Ook heerlijk om stokbroodjes te maken of pitabroodjes. Of lekker old school in de koekenpan. Help dan wel bij het omdraaien!

2. Pannenkoeken bakken

Pannenkoeken bakken kun je ook zo gek maken als je zelf wil, qua experimenteren. Maar ook wat betreft de taken. Laat je kind bijvoorbeeld zelf een pak beslag klaarmaken. Of zelf uitrekenen hoeveel ze nodig hebben bij 1,5 pak. Zoek een recept online en reken dat om. Laat het zelf mixen, zelf in de pan schenken, zelf omdraaien. Je kan bij deze tip op heel veel ‘levels’ je kind laten helpen. Een wat jonger kind kun je bijvoorbeeld laten na klutsen met een garde. Machtig om te doen en zéér belangrijk natuurlijk.

3. Cake bakken

Bij een cake bakken gelden een beetje dezelfde dingen als bij pannenkoeken bakken. Het is bij cake bakken dan weer erg leuk om na te denken welke cakevorm je gaat gebruiken, versieren achteraf? Maak je cakepops?

4. Salade maken

Een salade vergt wat voorkennis van kruiden. Je kunt je kind begeleiden, of helemaal de vrije hand geven in de dressing. Bij beginners start je met mee laten kijken en de dressing mengen. Misschien garnering op de salade ‘bepalen’. Naarmate ze meer ervaring krijgen kunnen ze de salade meer ‘eigen’ maken.

5. Pastasaus maken

Pastasaus maken is zo leuk. Je ziet de ingrediënten samensmelten tot een pruttelende massa. Je kan bijvoorbeeld een slowcooker gebruiken en ieder uur even spieken hoe het gaat.

Bij ons is de passeerzeef favoriet. Draaien en zien wat het resultaat is na het zeven van de groentes.

Wij hebben onderstaande. Is een prijzige, maar hij draait ontzettend soepel en heeft hele handige snufjes, zo zit er onder de zeef een schrapertje en valt alle puree vanzelf in de pan. Vergeet de pan niet 🙂

6. Pizza bakken

Ook weer, je kan een kant en klare bodem kopen en beleggen. Je kan een rol deeg kopen, uitrollen en dan beleggen. Je kan ook zelf deeg maken. Daar heb je dan pakjes kant en klaar mix voor, maar je kan het natuurlijk ook helemaal ‘from scratch’ maken. Je ziet: voor ieder wat wils. En dan beleggen.. dat is voor iedereen een feestje!

7. Brood bakken

Jaaaa! Onze favoriet op het moment. Je kan ook dit zo gek maken als je zelf wil. Mix, zelf maken, broodbakmachine, zelf kneden… het hele proces van deeg maken, rijzen, vormen, nogmaals rijzen, bakken in de oven, de narijs in de oven.. Pure tovenarij is het! Wij begonnen met breekbrood. Het dippen van de bolletjes is al een feestje op zich.

Zo, dit waren wat tips. spreekt iets aan? heb je aanvullingen? Laat het weten!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.