Overig

Hoe maak je van koken een feestje?

Als eerst moet ik eerlijk zeggen dat ik het geluk heb dat mijn kinderen over het algemeen goede eters zijn. Ze lusten veel en wat ze niet lusten, eten ze vaak toch op, als het gezond is.

Misschien dat ik daarom zo graag samen kook. Of misschien eten ze wel zo goed omdát we vaak samen koken. Wie zal het zeggen.

Voorbereiding

Als eerst is het belangrijk om een goede taakverdeling te hebben, anders doet iedereen maar wat en dat wordt één grote bende. Of niet, als je mazzel hebt. Ik zorg altijd dat ik een recept eerst goed ken. De eerste keer dat we iets nieuws maken, maak ik dit meestal alleen, en als het simpel is, gaan we meteen met zijn allen aan de slag. Lees recepten eerst goed door. Leg alle ingrediënten klaar, pak alles wat je nodig hebt, meet de alles af. Kortom: zorg dat je stevig op het startblok staat.

Taakverdeling

Een ander belangrijk punt is wel de taakverdeling. Lees het recept goed door en bedenk vooraf welke taak je aan je kind(eren, wie welke taak?) overlaat en wat je echt zelf gaat doen. Jij bent en blijft de baas in de keuken, altijd. Overleg is natuurlijk mogelijk, maar jij bepaalt. Het wekensysteem kan hier bij helpen, zo krijg je geen ruzie. Soms laat ik 1 kind helpen, soms allebei. Degene ‘wiens week het is’ mag dan kiezen welke taken ze doet.

Eigen plek

Alles staat klaar? Taken zijn verdeeld? Mooi. Zet iedereen op zijn eigen plek en zorg dat de spullen die diegene nodig heeft, binnen handbereik zijn. Dat voorkomt gewandel in de keuken en dus ook ongelukjes

Bespreek je plan

Koken is een serieuze aangelegenheid en dat moet niet vergeten worden. Maak duidelijk wat je van je kinderen verwacht. Balletjes rollen? Hoe groot dan? Groente snijden? Hoe, en ook weer: hoe groot. Bespreek alles voor en laat de kinderen vragen stellen. Dit lijkt een hele klus, maar naarmate je vaker samen kookt, duren deze stappen steeds korter

Vertrouwen

Heb vertrouwen in je kind, spreek dit ook uit en straal het ook uit. Hou je kind(eren) natuurlijk goed in de gaten, maar geef ze ook de kans om zich te bewijzen. Je zal zien dat ze er van groeien.

Maak plezier!

Maak plezier, bij koken hoort snoepen ‘voorproeven’ klets gezellig over van alles en nog wat. Ruim tussendoor samen op, of aan het eind. Je zal zien dat alles steeds gemakkelijker gaat en dat je kinderen, naarmate ze ouder worden, ook steeds meer overnemen van je. Hou voor ogen dat jij de gevaarlijke dingen doet, en spreek dit ook uit. Leg uit waarom jij de ovenschaal in de oven zet en waarom jij de pasta afgiet. Dit zullen ze begrijpen en dan luisteren ze daar ook naar. Geniet van het samen koken en lukt het niet? Kleine stapjes! Volgende keer beter.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.