Tips

Geef je kinderen een eigen moestuin!

Als je kinderen laat helpen in de keuken, gaan ze vanzelf meer eten, durven ze meer te proeven en hebben ze meer lol in het proces en dus ook in eten! Hoe leuk is het, om je kinderen hun eigen ingrediënten te laten verbouwen? Geef ze een eigen moestuin!

Wisselend succes

Ik heb een jaar of 7 geleden bij Chantall een vierkante meter moestuin gewonnen. We stortten ons vol goede moed in het project en dat deden we, met wisselend enthousiasme, ieder jaar. Dat wisselende enthousiasme kwam vooral voort uit het feit dat we heel druk waren voor 5 sperziebonen, of 10 worteltjes. Dat was het mij niet echt waard. Dit ligt ongetwijfeld aan het feit dat groentes misschien niet heel lekker groeien in een bak. Kruiden daarentegen, dat groeit als (on)kruid!

Groente kweken

Groente kweken lukte bij ons niet zo lekker, hoewel sommige soorten groente wel. Tomaat, sla en snoepkomkommer zijn altijd wel een succesnummer. Radijs ook, maar je kan er vrij weinig kwijt in je vierkante meter bak. Voor groente zou ik toch pleiten voor de volle grond. Daar heeft het veel meer ruimte en ook veel meer kans om lekker te groeien.

Tomaat kweken

Tomaat is dan weer perfect, omdat dat maar een klein plekje nodig heeft, die kun je ook heel goed in een potje achter de vensterbank kweken. Hoe je aan zaadjes komt? Snij een tomaat doormidden, leg de zaadjes te drogen op een stukje keukenrol en zaaien maar. Al snel zie je een plantje ontstaan en na een week of 10 kun je al oogsten!

Tomaten kweken we dus ook, op de vensterbank. Tomaten kunnen niet zo heel goed tegen kou, die willen lekker broeien. En dus staan ze in een simpele pot onder folie. Als de plantjes groot genoeg zijn, gaat het folie eraf.

Kruiden kweken

Kruiden zijn onze favoriet. Zoals gezegd groeit kruid als onkruid. Eenmaal gezaaid is een heel jaar lol. Kruiden wortelen ook niet zo diep, dus een vierkante meterbak is echt ideaal. Het duurt even voor alles opkomt, maar het meeste kun je dan het hele jaar door oogsten, het groeit steeds weer bij.

Onze moestuin heeft dit jaar sla, sperziebonen (vinden de kinderen leuk), en kruiden zoals basilicum, bieslook, thijm, salie, oregano, rozemarijn, dille en peterselie.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.