Toetjes

Appeltaart met amandelspijs

Volgens mij heet iedere appeltaart ‘oma’s appeltaart’ of ‘mama’s appeltaart’ en toch smaakt iedere appeltaart anders. Mijn appeltaart bereid ik met amandelspijs.

Ik kreeg vorige week een lading appels en deze week alweer… tijd om eens een lekkere taart te bakken!

Bij deze ons recept

Ingrediënten voor een grote appeltaart met amandelspijs van 28 cm doorsnee

deeg:

 • 450 gram gezeefde bloem
 • 100 gram suiker
 • snuf zout
 • 250 gram boter
 • 3 Eetlepels water
 • 1,5 ei

vulling

 • 13 zure appels
 • 3 theelepels kaneel
 • 4 zakjes vanillesuiker
 • een stukje amandelspijs verkruimeld

Bereidingswijze:

Alle ingrediënten voor het deeg mixen wij met de keukenmixer (ik gebruik de Kitchenaid het liefst, de kinderen vinden de handmixer het leukste!

Na het kneden leg ik dit minimaal een half uur in de koelkast of een kwartier in de vriezer. In ieder geval tot het goed koud is!

Ondertussen schillen wij (de kinderen) de appels met een appelschiller. Sinds dat apparaat zijn intrede deed in huis, eten wij iets meer appels dan normaal! Ik zal er binnenkort een stukje over schrijven.

De appeltjes in kleine stukjes snijden en vermengen met de vanillesuiker en het kaneel. De vulling kan door de kinderen (met een appelschiller) volledig zelfstandig gemaakt worden. Zeker als ze de Kiddiekutter gebruiken als mes.

Je laat de vulling even staan zodat de smaken goed op elkaar inwerken.

Nu rol je het deeg uit en bekleed je de springvorm of bakring (ik vind een bakring fijner, als bodem gebruik ik de bakplaat van de oven met een bakpapiertje, de bodem wordt dan goed krokant. Ook dit is erg leuk voor de kinderen om te doen.

Nu verdeel je het verkruimelde amandelspijs over de bodem. Daaroverheen stort je de vulling. Nu kun je een lekker ouderwets weefmotiefje maken, maar je kan ook je kinderen aan de slag laten gaan met het deeg en bijvoorbeeld koekvormpjes.

Bestrijk de taart met het restant ei (je hebt een halve over) en bak de taart in een voorverwarmde oven, 180 graden op hete lucht.

Baktijd ongeveer een uur!

Dit vind je misschien ook leuk...

1 Reactie

 1. […] ik de trotse eigenares van een heuse appelschiller en appelboor van Gefu! Ik ben gék op appels, appeltaart en appelcake. Maar ik heb een enorme hekel aan appels schillen. Zo komt het dat ik meestal een […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.