champignonragout vegetarisch
Hoofdgerechten

Vegetarische champignonragout

Champignonragout (of eigenlijk elke ragout) maak ik het liefst zelf. Het is even een werkje, maar als je een grote pan maakt, ben je voor een tijdje klaar, je kan het namelijk prima invriezen.

Dit recept is favoriet hier in huis. Het is echt meegegroeid met mijn leven. Het begon toen ik als puber een zakje(!!) champignonsaus maakte met rijst. Daar deed ik al snel wat verse champignons bij en ik ging steeds meer experimenteren. Het zakje als basis verdween al snel en werd vervangen door een roux. Mijn schoonvader heeft het laatste puntje op de i gezet, door ‘Baharat’ kruiden van Jonnie Boer toe te voegen.

Het duurde even voor ik dit kon publiceren, want.. ja.. nou ja, laten we eerlijk zijn: ragout ziet er nou niet écht aantrekkelijk uit. Zoals mijn vader kan zeggen ‘Hee, dat is al een keer gegeten’. Zie dat maar lekker op de foto te krijgen. Nou… gelukt!

Ingrediënten

voor een grote pan van zo’n 3 liter:
 • 600 gram paddestoelen (of alleen kastanjechampignons)
 • 1 grote ui, in blokjes
 • 4 boullionblokjes ‘Paddestoelen’
 • 75 gram roomboter
 • ongeveer 100 gram bloem
 • 1,5 liter water, heet
 • 8 gram baharatkruiden van Jonnie Boer
 • 3 EL creme fraîche

Zo maak je de verse champignonragout:

Champignons schoonmaken:

De champignons borstelen de kinderen zachtjes met een champignonborstel. Tip: koop er voor ieder kind één. Niet te hard boenen en na gebruik het borsteltje afspoelen met warm water en laten drogen. Kind kan de was doen… eh.. champignons schoonmaken.

Was de champignons niet, ze worden dan vochtig. Champignons zijn sponzig en nemen water op.

Champignons bakken

Ik snij de champignons doormidden, waarna mijn dochters met een schilmesje (de kiddiekutter werkt niet lekker met champignons, en ze moeten ook leren met een echt mes te werken. Champignons zijn daar zeer geschikt voor, omdat ze niet glad zijn en makkelijk snijden) in kleine plakjes snijden.

Het uitje snijden doe ik zelf, of de kinderen gebruiken de staafmixer. Maar ik doe dat liever zelf met een scherp mes. Het is gezellig als we allemaal wat te doen hebben en zo zien de kinderen ook hoe ik dat doe.

Ik fruit het uitje aan en voeg de champignons toe. Nu laten we dit al roerend (kinderen) lekker een tijdje bakken. Na een minuur of 5 voeg ik de Baharat toe.

Roux maken met kinderen

Ondertussen maken we de roux. In een diepe pan smelten we de boter, daarna voegen we de bloem toe. De bloem zeven heeft voordelen:

 1. de kinderen vinden dat erg leuk
 2. je krijgt minder snel klontjes
 3. de kinderen vinden dat erg leuk

Nu roer je de bloem door de boter, tot er een klont gevormd is. Voeg nu scheutje voor scheutje het water toe, en blijf met een garde roeren tot er géén klontjes zijn:

mét klontjes
zónder klontjes

Nu laat je je roux even pruttelen, indikken. Het moet ongeveer zo dik als appelmoes worden. Iets te dik dus.

Nu laat je je kind de creme fraîche door de champignons roeren en daarna voeg je zelf(!) de champignons toe aan de roux.

Er komt áltijd vocht vrij tijdens het bakken en daarom moet de roux iets te dik zijn. Nu is hij perfect!

En dan komt de finishing touch van je kind(eren):

Verkruimel de bouillonblokjes en voeg dit toe. Laat de saus lekker pruttelen, hoe langer hoe beter. Af te toe roeren om geen vel te krijgen.

Kook rijst> rijst in schaaltje> ragout over de rijst> kruip op de bank onder een dekentje> klaar is je comfortfood! 🙂

Je kan dit uiteraard ook bij een pasteitje eten!

Champignonragout invriezen

De ragout is prima in te vriezen! Lekker!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.