Wij eten geregeld Gado gado en soms wil je eens wat anders. Zo bedacht ik een jaar of wat geleden, of er niets iets anders bij de gado gado paste, saustechnisch. Het bleek lastig om pindasaus te vervangen. Maar.. het is gelukt.
Ik kreeg lang geleden een recept om tofu te marineren. Dit heb ik wat aangepast en.. een heerlijk sausje, wat minder calorierijk, was het resultaat!
Ingrediënten voor een kom saus:
- 3 sjalotjes, gesnipperd
- 3 teentjes knoflook, in dunne plakjes
- 2 cm djahé (gemberwortel), geschild en geschaafd
- 1 theelepel bruine suiker
- 4 eetlepels ketjap manis
- 4 eetlepels tomatenketchup
- 100 ml bouillon
- kokosmelk naar smaak
- halve theelepel sambal oelek
Dit setje is erg handig om de hoeveelheden precies af te meten. Voor kinderen erg handig!
Bereidingswijze
Beetje olie in de pan verwarmen en sjalotjes samen met de knoflook en djahé fruiten.Voeg nu de bruine suiker toe, laat dit even meebakken.
Ketjap, tomatenketchup, bouillon en een scheut kokosmelk (naar smaak) erbij en de saus 5 minuten zachtjes laten koken. Als laatste voeg je de sambal toe. Mijn jongste dochter is hier gek op: eerst olie, dan de ingrediënten 1 voor 1 toevoegen, en maar roeren. Ik snap de fascinatie: je ziet de verschillende ingrediënten samensmelten tot één geheel.
Het is echt een lekker en simpel sausje om pindasaus te vervangen!
Dit is eens wat anders dan pindasaus en ook heel erg lekker om bij rijst met groente te serveren!
Dit recept is geïnspireerd op een recept uit onderstaand boek: