Recepten Soep

Tomatensoep van opa.

Of eigenlijk: ‘opa’s geheime soep’

Mijn schoonvader kookte graag. Ik ook en zo wisselden wij wel eens recepten uit. Op de één of andere manier kreeg ik het nooit voor elkaar om de tomatensoep zo lekker te maken, als mijn schoonvader.

Ik ben er achter gekomen dat hij altijd wel een ingrediënt ‘vergat’ te vertellen. En het ‘vergeten’ ingrediënt in de tomatensoep, bleek 1,5 theelepel paprikapoeder te zijn. 

Zoals het gaat met familierecepten, verandert een recept gaandeweg. Zo mooi was dat, hoe ik dan mijn schoonvader probeerde af te troeven door zíjn recept net iets beter te maken. En hoe hij dat zelden toegaf. Maar de keer daarop dan wel met weer iets beters kwam.

Helaas kan hij het uiteindelijke recept van mijn tomatensoep niet meer proeven:

Benodigdheden tomatensoep:

 • een pan met 3 liter inhoud
 • een staafmixer of passeermolen (de laatste geniet mijn voorkeur, lees hier waarom)
 • een pollepel

Ingrediënten tomatensoep:

 • 2 blikken van 400 gram gepelde tomaten
 • 800 gram verse tomaten in kleine stukjes
 • 2 middelgrote rode uien
 • 0,5 liter water
 • 2 groente bouillonblokjes
 • 1 theelepel oregano
 • 1 theelepel paprikapoeder
 • 1 theelepel thijm
 • mespunt suiker
 • 3 eetlepels creme fraîche

Bereidingswijze:

Snij de uien in halve ringen, of laat je kind dit doen onder begeleiding, en fruit deze aan in wat olijfolie of boter. Omdat jonge kinderen het erg leuk vinden om te roeren, kunnen zij prima aanfruiten, natuurlijk moet je er altijd bij blijven staan en zorg dat het kind hoog genoeg staat.

Voeg na 2 minuten de tomaten, met sap en al toe. Door het sap uit het blik te gebruiken in plaats van water, krijgt je soep een rijkere smaak.

Bak de tomaten even mee, laat je kind roeren. Nu voegt je kind de kruiden toe. Daarna het water en de bouillonblokjes.

Je laat dit een klein half uurtje pruttelen. Geniet van de heerlijke geuren die vrijkomen.

Maar nu sta je voor een keuze: pak je de staafmixer of de ouderwetse passeerzeef?

Ik kies bij tomatenrecepten altijd voor de passeerzeef. Dit, omdat je er een fijne, heldere soep van krijgt en het is dubbel feest, want de kinderen vinden het geweldig om te mogen draaien en je krijgt er een fijne, heldere soep van.

En zo hebben wij daar een heerlijk kopje ‘opa’s geheime soep.

Mijn dochters houden niet zo van soep. Maar toen ik dit verhaal vertelde, heb ik de soep ‘Opa’s geheime soep’ gedoopt. En raad eens? Het is één van hun lievelingsrecepten. Ook als ik het ‘geheime ingrediënt’ eruit laat. Waarschijnlijk is de naam spannend, maar ook fijn omdat de intens gemiste opa zo ook nog af en toe aan tafel zit. 

Dit vind je misschien ook leuk...

3 Reacties

 1. […] draai met regelmaat een lekker sausje of soepje in elkaar en die van mij is aan vervanging toe. Gelukkig ben ik bijna jarig, er komt een mooi […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.